Undrar du över vad feng shui egentligen handlar om?

 

 

bild: Josefine Adde Dahl

 

Down to the basics! Vad är feng shui? Är det en inredningsstil? Är det minimalism? Är det hokus-pokus? Är det en religion? Är det en sport? Det är ingen av föregående om jag får svara på frågan. Och det är precis vad jag tänkte göra i det här inlägget!
Den kanske vanligaste uppfattningen är att feng shui är en typ av inredning. Bra feng shui inkluderar visserligen bra inredningsdesign men i sin kärna handlar det inte bara om att inreda.

Feng Shui växte fram i Kina under många tusen år. Idag finns det många olika sätt att utöva feng shui på, precis som det finns olika skolor inom yoga eller olika träningsformer med syfte att uppnå liknande resultat.

Jag är utbildad på Feng Shui Institute of America, en vetenskapligt inriktad skola. Det som lockade mig till den var att de lägger stort fokus på att förklara varför feng shui fungerar. De fokuserar även på att se varje individ som unik, och ge rekommendationer utifrån vem en viss person är och vad hen har för behov. I Kina för tusen år sedan såg folks liv antagligen ganska så lika ut. I Sverige för hundra år sedan också. Man hade till exempel en gemensam symbolvärld på ett annat sätt än vad vi har idag. Idag lever vi mer komplexa liv. Även om många människor delar samma djupa önskningar (kärlek, gemenskap, hälsa…) så lever vi i många olika kulturer med olika symboler och referensramar, trots att vi är uppvuxna i samma land, eller i samma stad. Vissa feng shui-kurer är inte applicerbara överallt, eller passar inte för alla.

Allt i ditt hem, ja allting, skickar ett meddelande till dig. Det kan vara ett positivt meddelande som stöttar dina intentioner och drömmar, eller ett negativt meddelande som sänker din energinivå.
Här kommer ett uppenbart exempel från mitt eget liv. Innan jag kände till feng shui ignorerade jag i princip hur det såg ut i mitt hem och i min ateljé där jag jobbade. Till exempel hade jag en otroligt obekväm säng. När jag vaknade hade jag ont i ryggen, så jag brukade ta fram en madrass och sova på golvet bredvid sängen ibland. Jag fick liksom ont i ryggen av min egen säng! Som jag tillbringade ca en tredjedel av livet i. Vad säger det om min nivå av själv-kärlek och själv-respekt? Som sagt, det här är ett uppenbart exempel, det finns mer subtila nivåer av vår omgivning också.

Så, känner du att din omgivning sänder en viss typ av meddelanden till dig som inte stöttar dig och som kanske rent av går tvärt emot det du önskar dig? Då kan du börja använda feng shui för att programmera om din omgivning så att den ger dig rätt signaler. Du kanske vill har mer lugn? Mer inspiration? Mer kärlek? Mer…

Feng Shui är konkret. Det är därför jag tycker så mycket om det. Det du lägger din energi på växer. Låt det som du vill ha i ditt liv ta fysisk plats och låt resten gå.
Inom Feng Shui har man sen olika verktyg som man använder för att exempelvis balansera en plats och skapa rätt känsla.

Feng Shui är ett sätt att stärka ditt hem på så att det i sin tur kan stärka dig. Mycket i feng shui är sunt förnuft och många som lyssnar på sin magkänsla och intuition använder sig redan av feng shui utan att veta om det.

Företag använder sig av feng shui för att attrahera kunder, öka försäljningen och skapa en bra arbetsmiljö för medarbetare.

Kort sagt handlar Feng Shui om hur du påverkas av din omgivning och hur du kan anpassa den så att den får dig att må bra!

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *