Tre tips om rikedom

bild: Josefine Adde Dahl

 

Hur gör man för att bli rik? Jobbar hårt? Har tur? Utbildar sig? Hur gör man för att känna sig rik? Ett som är säkert är att det inte har att göra med hur mycket man har. Det finns miljonärer som känner sig fattiga för att de förlorar tio av sina 100 miljoner och ’bara’ har 90 kvar.

Jag bor i kollektiv och mitt hem är inte perfekt. Det har funnits dagar då jag har velat flytta. När jag har tänkt på allt som är ’dåligt’ med det. Jag har varit irriterad på det ena och det andra. Jag har varit arg på medlemmar i kollektivet för att de inte gjorde som jag tyckte att de borde göra. Men det kom en dag när allt förändrades. Jag insåg att vissa saker i huset inte skulle förändras bara för att jag ville det. Och jag insåg att en flytt inte skulle bli aktuell just nu. Så då återstod några olika alternativ. Ska jag bo kvar och fortsätta vara missnöjd? Eller ska jag bo kvar och vara lycklig? Att se allt som är negativt är inte så konstruktivt. Det skapar bara en negativ sinnesstämning som smittar av sig på alla relationer med omvärlden. Jag började känna hur otacksam jag varit mot mitt hem. Det är liksom inte mitt hems fel att det inte är perfekt på alla sätt och vis. Nu är jag tacksam istället.

Jag tror att det är lite av en sjukdom i vårt samhälle att ständigt känna sig missnöjd med det man har. Om man går runt och känner ett ständigt begär efter något och tänker på det man vill ha i framtiden, då fokuserar man på det man saknar. Så, genom att vrida sitt fokus till det man har och vad man kan göra, skapar man en känsla av tacksamhet.

Det här har med feng shui att göra! För genom att känna mer tacksamhet till ditt hem och dina saker, så förbättrar du relationen med ditt hem. Mer kärlek hemma = bättre feng shui.

Tre sätt att visa ditt hem kärlek:

* Har du läst Marie Kondos bok ’the magic art of tidying’ eller ’konsten att städa’ som den heter på svenska? Marie Kondo älskar att städa och är super-passionerad när det gäller att sprida budskapet om hur man rensar ut och bara behåller det som ’strålar av glädje’.
En av hennes små ritualer som jag själv har tagit efter handlar om att hålla ordning i sin handväska. Varje dag när jag kommer hem tömmer jag min väska och mina jackfickor helt och hållet. Det är lätt om ’var sak har sin plats.’ Samtidigt som jag gör det här tackar jag min väska för att den har burit runt på mina saker hela dagen. Jag tackar även mina saker för den hjälp de har varit för mig. Detta är det första jag gör när jag kommer hem. Det är som ett sätt att landa på. Dessutom behöver man aldrig springa runt och leta efter nycklar mm i olika väskor och jackor nästa gång man ska ut.

* Ge ditt hem kärlek genom att städa det och göra det fint. För mig blir det lättare att städa när jag har den inställningen. Ge ett bortglömt ställe extra mycket uppmärksamhet varje gång du städar. Till exempel kylen. Ge den kärlek genom att rensa ut utgången mat och skrubba rent.

* Var tacksam för det du kan göra, istället för att känna dig ledsen/ arg/ besviken på det du inte kan göra. Har du inte råd att köpa något som du gärna vill ha? Se om du kan laga eller uppgradera något av det du redan har istället, så att det känns som nytt! Själv har jag just nu ett väldigt litet kök. Jag har inte ens en ugn. Men genom att fokusera på alla maträtter jag kan göra istället för det jag inte kan göra känner jag mig rik ändå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *