Ett magiskt sätt att öka känslan av gemenskap på i ditt hem

 

 

bild: Josefine Adde Dahl

 

Häromdagen gjorde vi något fint hemma hos mig. Vi satte oss ner runt köksbordet och satte intentioner för den närmsta tiden. Först skrev vi ner våra individuella intentioner och sen berättade vi dom för varandra. Till sist satte vi gemensamma intentioner för vårt lilla kollektiv.

Vad är en intention? En intention är som en färdriktning. Till skillnad från ett mål som är mer resultatinriktat. Om man är väldigt målinriktad, då är det lätt att missa alla möjligheter som simmar runt i nuet. Man kan råka stänga av resten av livet och rikta hela sin uppmärksamhet på framtiden. Och när målet väl är uppnått har man redan siktet inställt på nästa mål. En intention är mer öppen. Det kan tillexempel vara ’att låta sig ledas av sitt hjärta’, ’att skapa en miljö där alla i familjen mår bra’ eller ’att öppna upp för mer kreativitet i livet.’

Det sägs ju att vi lever i individualismens tid. Bilden för det är typ en familj som (i bästa fall) sitter i samma rum men som alla är uppslukade av varsin skärm. Så, nu mer än någonsin är det betydelsefullt att skapa gemensamma rum som ett komplement till det.

När jag konsulterar hemma hos en familj, är det ofta en familjemedlem som är mer drivande i processen. Den personen brukar ha en bild av hur den vill att det ska vara hemma, men ofta är det så att samma bild kanske inte gäller för alla som bor i hemmet. När man bor tillsammans är det bra om alla är ombord på samma båt! Så att inte en vill segla till Australien och en till Antarktis, typ. Då blir det lite rörigt! När två eller flera krafter slits åt olika håll kommer båten kanske ingenstans istället. Man behöver inte ha samma intentioner. Men även om man har olika intentioner, är det ofta lättare att förstå varandra när man känner till vad de andra vill och önskar sig. Att dela med sig av sina intentioner är ett sätt att fokusera på vad som är viktigt på ett övergripande plan, istället för att fastna i småsaker och detaljer.

Här är en liten ritual, som man kan använda sig av om man vill öka gemenskapen hemma:

* Samla din familj, din sambo eller dina vänner. Du kan även prata med dina husdjur eller växter om du känner för det 🙂

* Sätt en timer på 15 minuter och skriv var och en upp era viktigaste intentioner för den kommande tiden.

* Svara sen på den här frågan: Vad vill du ha ut av ditt hem just nu? Hur kan det hjälpa dig i dina intentioner?

* Berätta i tur och ordning för varandra om vad ni skrivit ner. Det kan vara bra att ta ett varv först när man bara lyssnar på varandra utan att kommentera. Sen kan man ta ett varv till där man får ställa frågor och kanske ge varandra idéer på hur man kan göra för att komma närmre det man önskar sig.

* Skriv en lista på vad ni kan göra gemensamt för att samtidigt hjälpa varandra i era individuella intentioner. Exempel: När vi satte våra intentioner i mitt kollektiv var det vissa saker som stämde för alla. Till exempel att öka gemenskapen och skapa en miljö för andligt växande. Vi satte upp en lista med saker som vi vill göra tillsammans och samma dag rensade vi ut och städade yoga-rummet.

Fördelar med att dela med sig av sina intentioner:

* Man kommer närmre varandra av att våga dela med sig. Bara för att man lever tillsammans, är det inte säkert att man delar med sig av sina inre önskningar. Tänk på att lyssna på andras intentioner, önskningar och känslor utan att döma dem.

* När man får veta vad de andra har för intentioner, kan man hjälpa varandra att uppnå dem. Även om man inte själv har samma intention är det skönt att kunna hjälpa varandra. Man kan komma på idéer på hur man kan göra rent praktiskt för att skapa en plats som stödjer intentionen till exempel.

* Att säga sina intentioner högt gör att man själv får ett annat perspektiv på dem.

Jag har börjat förstå någonting, att riktigt storslagna saker, det uppnår man tillsammans med andra. En av mina intentioner för tillfället handlar om att få igång Feng shui-byrån. Aldrig tidigare har det varit så tydligt för mig att jag behöver andra!! För att få hjälp med saker i företaget som jag själv inte är expert på. Att hitta kollegor och kunder. Förut älskade jag att sitta själv i min bubbla, tills jag upptäckte hur tråkigt det blev i längden. Att hela tiden kämpa själv. Det började kännas tomt liksom. Den här insikten är inget som har kommit till mig lätt, tvärtom. Ända sen jag var liten har jag älskat att vara för mig själv. Det var därför som jag valde att bli konstnär, så att jag kunde sätta mig i min ateljé, stänga dörren och börja pyssla. Perfekt! För då behövde jag inte träffa någon på hela dagen. Men efter att ha levt så ett tag kände jag att mitt liv började krympa, och det kändes inte så bra. Känslan av gemenskap efter att ha delat våra intentioner med varandra i min lilla kollektiv-familj var däremot fantastisk!!

Spara

Spara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *