6 Feng shui-idéer för att få ditt hem att kännas som en vårdag

 

bild: Josefine Adde Dahl

 

Föreställ dig att komma hem till ett hem som känns som en vårdag! Att öppna dörren och känna glädje, hopp och inspiration. För vad händer om du kommer hem till ett hem som av olika anledningar tynger ner dig? Det blir mycket svårare att behålla den där glädjefyllda känslan av vår. Och om du haft en dålig dag kan ditt hem hjälpa dig att lyfta upp dig och ta hand om dig. 

Det är vår i luften, i alla fall här i Skåne. I skogen där jag bor är det hur tydligt som helst att naturen väcks till liv nu. Vitsipporna slår ut. Bäcken forsar. Fåglarna kvittrar. Luften fylls av dofter av jord och gödsel och…vår.  Marken tinar och jag kan gå barfota till brevlådan. Den sista veckan har jag kunnat sitta utomhus och äta och sola.

Ibland blir jag lite deppig så här års, men ändå, jag känner att det hänger nya möjligheter i luften. Det känns friskt och krispigt och människor börjar se glada ut igen!

Här är några enkla sätt att få ditt hem att kännas mer som en vårdag:

* För att skapa en krispig känsla i luften, städa. Att städa är bland de mest effektiva sätten att höja energin hemma. Damm i hörnen skapar stagnation. Genom att städa huset förbättras luftflödet och luften känns mer ’krispig’.

* För att skapa en känsla av nya möjligheter, byt ut något som tynger dig mot något som lyfter dig. Föreställ dig att du går runt i ditt hem. Finns det någonting där som tynger dig? Som sänker din energi lite varje gång du ser det? Byt ut den saken mot något mer upplyftande. Vi hade en brun tavla som hängde inne i badrummet fram tills förra veckan. Jag har inte gillat den men eftersom att jag blivit lite hemmablind brydde jag mig inte direkt om den. Förra veckan fick vi i alla fall idén att byta ut den mot en ljusare liten målning som föreställde några blommor i gult och rosa. Alltså, jag slutar inte att förvånas av kraften i hur vår omgivning påverkar oss. Varje gång jag ser den nya målningen känner jag mig så upplyft och glad. Förut kändes badrummet lite instängt och tungt. En enda liten målning har helt förvandlat den känslan.

* Ta in mer av naturen i ditt hem. Köp hem blommor eller ännu hellre: plocka dina egna. Blommor är liv, färg, skönhet och glädje!!

* Använd dofter som framkallar positiva känslor. Jag pratar om naturliga dofter. Alltså Inte syntetiska parfymer som kan skapa hormon-förändringar och allergier. Själv använder jag eteriska oljor till mycket, och framförallt till att skapa en viss känsla med hjälp av doft. Äkta eteriska oljor innehåller extraherade oljor från växter och är oerhört kraftfulla. Att ha en liten flaska med eterisk olja av lavendel till exempel, är nästan som att ha en hel äng med blommor på burk! Doftsinnet är kopplat till den äldsta delen av hjärnan och talar direkt till våra minnen och känslor. Du kan sprida eteriska olja genom att ha några droppar i en oljebrännare med vatten eller i en speciell luftfuktare. Några av mina favoritlukter för våren är pepparmynta, lime och citrongräs.

* Hedra övergången mellan vinter och vår. Plocka undan mössor, vantar, halsdukar och tjocka jackor från hallen. Låt dem inte hänga där tills nästa vinter!! Det är lika tråkigt som att låta julpyntet vara framme hela året.

*Ät mer frukt och grönt! Varje vecka får vi en låda med lokalt odlade grönsaker till dörren. Efter att ha varit fylld med rotfrukter hela vintern har det nu börjat dyka upp efterlängtade gurkor och salladsblad. Äntligen!! Gröna blad är sprängfyllda av näring. Det är ju lite som att äta solen, eftersom att den finns lagrad i bladen genom fotosyntesen. Själv märker jag hur min energinivå förändras av att äta mycket mörkgröna blad. Ett annat billigt och bra sett att äta mer grönt på är att grodda, till exempel mungbönor eller alfalfafrön.

Spara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *